Normal_reddingsbrigade_boot_reddingsboot_reddingsboten

(Novum) - Zwemongelukken in open water moeten worden geregistreerd zodat ze in de toekomst beter kunnen worden voorkomen. Daarvoor pleit de Reddingsbrigade Nederland maandag. De organisatie vindt het zorgelijk dat deze zomer al vier mensen zijn verdronken.

Een landelijk registratiesysteem moet meer duidelijkheid geven over hoeveel en wat voor soort zwemongevallen plaatsvinden. "Daardoor kan beter onderbouwd worden welke preventieve maatregelen nuttige en effectief zijn", laat directeur Raymond van Moerik weten.

De reddingsbrigade ziet het aantal dodelijke zwemongelukken de laatste jaren stijgen. Afgelopen jaar was een dieptepunt met negentien zwemmers die zijn overleden, vertelt van Moerik.

Zwemmers doen er verstandig aan om water in te gaan waar toezicht is. Verder moeten strandgangers goed op de vlaggen en borden voor gevaarlijke stromingen letten, waarschuwt de organisatie.

Deze zomer kwam de reddingsbrigade tot nu toe 4151 keer in actie. Daarbij werden 182 mensen uit een levensbedreigende situatie gered.