Normal_beroerte_hersenen

Niet alle vrouwen blijken de verschijnselen te herkennen die optreden bij een beroerte. Bij een beroerte is het belangrijk om snel alarm te slaan. Hoe eerder een beroerte herkend en behandeld wordt, hoe groter is de kans dat de schade beperkt kan worden. Dit meldt Gezondheidsnet.

Uit een Amerikaans onderzoek van de American Heart Association onder ruim 1200 vrouwen komt naar voren dat meer dan twintig procent geen enkel symptoom kent dat op een beroerte kan duiden. Ongeveer de helft weet wel dat een verdoofd gevoel of verlamming aan één kant van het lichaam, bijvoorbeeld in het gezicht of in lichaamsdelen kan wijzen op een beroerte. Zo'n 44 procent weet dat problemen met praten te maken kunnen samenhangen met een beroerte. Bijna 25 procent zegt plotselinge hevige hoofdpijn, onverklaarbare duizeligheid en ineens slecht zien met één oog in verband te kunnen brengen met een beroerte.

Verschijnselen die kunnen wijzen op een beroerte zijn een scheve mond of een scheefhangende mondhoek, een verlamming van een arm of been en onduidelijk spreken of niet meer uit de woorden kunnen komen.

© Nationale Zorggids