Normal_hart_monitor

Als gevolg van de onderzoeksfraude door de Rotterdamse internist Don Poldermans zullen de richtlijnen voor het gebruik van bètablokkers worden aangepast. Dit meldt RTL Nieuws.

De richtlijnen zijn gebaseerd op onderzoek van de voormalig hoogleraar Poldermans aan het Erasmus MC. Hij kreeg in 2011 ontslag nadat aan het licht kwam dat hij onderzoeksgegevens had verzonnen. De voormalig hoogleraar stond in hoog aanzien bij andere wetenschappers, die vaak zijn werk citeerden. Zijn werk staat aan de basis van internationale richtlijnen voor cardiologen.

De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie kaartte de fraude aan bij de Europese Vereniging voor Cardiologie (ESC). Het gebruik van bètablokkers bij operaties is daarna opnieuw onder de loep genomen. De ESC heeft nu bekendgemaakt de richtlijnen te hebben aangepast vanwege 'onzekerheden' rond het onderzoek van Poldermans.

In de nieuwe richtlijnen wordt nu terughoudender geadviseerd over bètablokkers bij operaties. Zo zouden ze alleen nog moeten worden voorgeschreven aan patiënten die de medicijnen al slikten en aan patiënten met een hoog risico op hartproblemen.

© Nationale Zorggids