Normal_borst

Vrouwen met een mutatie van het MEN1-gen hebben een hoger risico op borstkanker en de ziekte treft hen op jongere leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht dat vandaag wordt gepubliceerd in de New England Journal of Medicine. Dit meldt het UMCU.

Het gen is ook verantwoordelijk voor een hoger risico op tumoren in onder meer de alvleesklier en de hypofyse. Vrouwen met dit gen hebben een bijna drie keer hogere kans op het ontwikkelen van borstkanker, waarbij de ziekte  optreedt op relatief jonge leeftijd. De gemiddelde leeftijd bij diagnose was 48 jaar. De mutatie is zeldzaam; in Nederland zijn er ongeveer 400 mensen met het MEN1 syndroom.

'Ons onderzoek heeft voor het eerst aangetoond dat vrouwen met een mutatie van het MEN1-gen, naast het al bekende risico op endocriene tumoren, ook een verhoogd risico op borstkanker hebben', zegt Gerlof Valk, hoofdonderzoeker van de studie en als endocrinoloog verbonden aan het UMC Utrecht. 'Naar aanleiding van deze bevinding gaan wij in gesprek met de Vereniging Klinische Genetica Nederland en de screeningsorganisaties over of vrouwen met een gemuteerd MEN1-gen al vanaf jonge leeftijd intensief op borstkanker gescreend zouden moeten worden. Op deze manier kan borstkanker eerder worden ontdekt.'

© Nationale Zorggids