CBG

Ter beperking van de kans op ernstige overgevoeligheidsreacties bij het toedienen van ferumoxytol (Rienso) is het advies over de toedieningswijze veranderd. Dit meldt het CBG. 

Ferumoxytol mag enkel worden toegediend door middel van een intraveneuze infusie over een tijdsbestek van tenminste 15 minuten, waarbij de patient in een liggende of halfszittende houding moet zijn geplaatst. De patient moet na toediening nog tenminste 30 minuten in deze houding blijven. Toediening van het middel via injectie is niet toegestaan. 
 
Daarnaast moet de patient zorgvuldig gecontroleerd worden op overgevoeligheidsreacties, waarbij ook bloeddruk en hartslag moeten worden opgenomen. De patient moet geinformeerd worden om direct contact op te nemen met de arts als zij zich niet goed voelen. 
 
Ook is Rienso nu gecontra-indiceerd bij patienten waarvan bekend is dat zij een ernstige overgevoeligheid voor geneesmiddelen, bijvoorbeeld parenterale ijzerproducten, hebben. 
 
Het middel Ferumoxytol wordt gebruikt bij de behandeling van patienten met een chronische nieraandoening, die lijden aan anemie (laag gehalte rode bloedcellen of hemoglobine). Het gewijzigde advies werd bekend gemaakt via een Direct Healthcare Proffesional Communication