Normal_tuberculin_test_tbc_prik_naald

In de regio Zuidoost-Brabant is het aantal gevallen van tuberculose (tbc) in de eerste helft van dit jaar fors gestegen. Waar het in andere jaren om zo'n achttien bewezen gevallen per jaar gaat, staat de teller dit jaar al op 25. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Voor de stijging is nog geen verklaring te vinden. Dat zegt arts-microbioloog Arjan Jansz, verbonden aan het regionaal laboratorium PAMM (pathologie en medische microbiologie). Het werkelijke aantal tbc-gevallen ligt waarschijnlijk hoger, omdat het PAMM alleen bewezen gevallen meetelt.

Volgens gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ligt het landelijke gemiddelde voor wat betreft het aantal gevallen van tbc al jaren rond de 800 tot 900 per jaar. Jansz denkt dat de toename in de regio Zuidoost-Brabant geen reden voor bezorgdheid bij de 750.000 inwoners, aangezien de kans op besmetting klein is. 'Maar je kan pech hebben. En bij tbc is het meteen grof pech.'

De GGD Brabant-Zuidoost maakte dinsdag bekend dat bij metaalbedrijf Buvo Castings in Helmond drie mensen zijn besmet met tbc. Op de TU Eindhoven is de ziekte vastgesteld bij een buitenlandse student. Volgend de GGD houden beide zaken geen verband met elkaar.

© Nationale Zorggids