Normal_beeld_vlek_of_sproet_-_check_dan_goed

Op 23 augustus organiseerden dermatologen van Máxima Medisch Centrum (MMC) in samenwerking met huisartsen uit de regio op ludieke wijze de zomeractie ‘Vlek of sproet? Check dan goed!’ Met een bijzondere caravan en retro ambulance bezochten zij vandaag het 18 Septemberplein in Eindhoven. Daar controleerden zij ruim 200 mensen vrijblijvend op verdachte (moeder)vlekken. Dat meldt het MMC.

Het doel van deze actie is om meer bewustwording te kweken bij het grote publiek voor huidkanker, zodat mensen hun huid beter beschermen tegen de zon en vaker controleren op zonbeschadigingen. 'Huidkanker krijg je niet van de ene op de andere dag. Daar gaat een periode van jaren overheen. Meerdere keren verbranden is in ieder geval slecht. Maar wat veel mensen niet weten is dat langdurige blootstelling aan de zon ook gevaarlijk is. Als huisarts en dermatoloog zien we het als onze taak om mensen te wijzen op het belang van verstandig zongedrag en het regelmatig controleren van de huid', vertelt Jorn Bovenschen, dermatoloog in het MMC.

Een op de vijf Nederlanders ontwikkelt vroeg of laat een vorm van huidkanker. Per jaar worden er meer dan 80.000 huidkankers vastgesteld in Nederland. Voor alle vormen geldt: hoe eerder je verdachte plekjes ontdekt, hoe groter de kans is om huidkanker te voorkomen en op tijd te behandelen. Naar schatting lopen bijna anderhalf miljoen Nederlanders rond met een voorloper van huidkanker. De toename van het aantal gevallen van huidkanker is jaarlijks vijf tot negen procent.

Op zaterdag 30 augustus staat de caravan met retro ambulance op het Meiveld (City Centrum) in Veldhoven. Dermatologen en huisartsen screenen ook dan tussen 11.00 en 15.00 uur geheel vrijblijvend mensen op verdachte (moeder)vlekken.

© Nationale Zorggids