Logo_download

(Novum) - Het ministerie van Volksgezondheid heeft het Erasmus MC in 2009 geld toegezegd voor de nieuwbouw zonder de Tweede Kamer daarover in te lichten. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moest van het ministerie een specifieke regeling voor het Rotterdamse ziekenhuis toepassen. Dat meldt het tv-programma Zembla maandag.

Volgens het programma zegde het ministerie honderd miljoen euro toe en oefende het departement vervolgens druk uit op de NZa om een regeling te treffen. Zembla heeft brieven van het ministerie en interne stukken van de NZa waaruit dat zou blijken.

Eerder bleek al dat minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) de NZa sommeerde het Oogziekenhuis in de havenstad een extra subsidie van 1,25 miljoen euro te geven. Het ministerie mag zich eigenlijk niet bemoeien met het werk van de NZa, omdat de zorgautoriteit een onafhankelijk bestuursorgaan moet zijn.

Het ministerie wijst er in een reactie op dat de toezeggingen zijn gedaan door toenmalig minister Ab Klink. "Mijn voorganger heeft destijds de Tweede Kamer over deze afspraak ten onrechte niet geïnformeerd", aldus Schippers maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer. "Ook is de NZa toen ten onrechte niet betrokken bij de besluitvorming over een ruimere garantieregeling voor kapitaallasten voor dit ziekenhuis", aldus de minister.

De toezegging die Klink heeft gedaan 'lijkt niet in overeenstemming met de regels', schrijft de bewindsvrouw verder. "Ik zet de geschiedenis en gang van zaken en juridische consequenties op een rij." Ze informeert de Kamer 'zo spoedig mogelijk' over haar besluit.

Uit een onderzoek naar de NZa dat dinsdag wordt gepresenteerd blijkt dat de verhouding tussen het ministerie en de zorgautoriteit moet worden herzien. Nu is sprake van 'ongewenste verwevenheid', waardoor de rol van de toezichthouder wordt aangetast, vindt de commissie-Borstlap. De NOS en NRC Handelsblad schreven maandag al over het onderzoek.