Normal_baby_voetje

In het Universitair Medisch Centrum Groningen kunnen zieke baby’s tegenwoordig bij hun moeder op de kraamafdeling worden verpleegd. Met deze mogelijkheid gaat de wens van vele kraamvrouwen in vervulling. Dat meldt het UMCG.

Vrouwen die na hun bevalling medische zorg nodig hebben worden opgenomen op de kraamafdeling. Hun baby mag dan in een wiegje naast het bed van de moeder staan. Tot voor kort was dit niet mogelijk voor baby's die zelf ook medische zorg nodig hebben; deze werden dan apart verpleegd op de kinderafdeling. Voor zowel de nieuwe moeders als voor de artsen en verpleegkundigen in het UMCG was dit een doorn in het oog.

Sinds een paar maanden kunnen zieke zuigelingen in het UMCG bij hun moeder op de kraamafdeling verpleegd worden. De kinderartsen komen voor de behandeling van de pasgeborenen naar de kraamafdeling toe. Gemiddeld liggen er elke dag drie zieke zuigelingen bij hun moeder op kraamafdeling K3. Het samen verplegen van moeder en kind is niet alleen erg goed voor de binding tussen moeder en kind, maar het maakt ook het geven van borstvoeding een stuk gemakkelijker. Verder kunnen moeder (en vader) in de nieuwe situatie zelf hun kind verzorgen, eventueel met ondersteuning.

Moeders met zieke zuigelingen kunnen zo'n acht tot tien dagen op de kraamafdeling verblijven. Meestal kunnen de kinderen daarna samen met hun moeder naar huis. Vaders mogen overigens altijd blijven slapen, ook wanneer de zuigeling niet ziek is. Het UMCG heeft de verandering enkele maanden geleden ingevoerd en alle betrokkenen zijn erg enthousiast. Het UMCG is het enige ziekenhuis in Noord-Nederland waar zieke zuigelingen op de kraamafdeling verpleegd kunnen worden.

© Nationale Zorggids