Normal_plant

(Novum) - Nederlanders moeten alert zijn op de hooikoortsplant ambrosia en de plant op eigen terrein verwijderen. Het hooikoortsseizoen kan twee maanden langer duren als de opmars van de plant niet wordt gestuit, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag op basis van een analyse over de plant.

De ambrosiaplant kan anderhalve meter hoog worden en bloeit met groene bloemetjes. Een plant kan per jaar een miljard pollen produceren. Deze pollen van de ambrosiaplant kunnen stevige allergische reacties oproepen.

Uit de analyse blijkt dat vanaf 2000 de plant sterk in Nederland is toegenomen. In 2013 kwamen voor het eerst meer dan driehonderd meldingen van de ambrosiaplant binnen. "Daarbij blijkt dat de soort in hoge mate in nieuwe gebieden opduikt", aldus de NVWA.

De NVWA roept Nederlanders op de plant te bestrijden en nieuwe waarnemingen te melden. Aangeraden wordt bij het verwijderen van de plant handschoenen en dekkende kleding te dragen.

De ambrosiaplant bloeit tot laat in het jaar en komt vooral voor in stedelijke omgeving. Onder andere in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam wordt de plant veel waargenomen. Ongeveer vijf procent groeit in grote populaties.