Logo_logo_beatrixoord_umcg_haren_groningen

Met de aanschaf van een GRAIL (Gait-Realtime-Analysis-Interactive-Lab) zet het UMCG Centrum voor Revalidatie samen met drie andere revalidatiecentra en het Revalidatiefonds een grote stap in de innovatie van revalidatie. Op 10 september wordt de GRAIL in Beatrixoord officieel in gebruik genomen, zo meldt het UMCG.

De GRAIL is een geavanceerde loopband die bewegingen in verschillende richtingen maakt en de bewegingen van de persoon die erop loopt registreert. De band is omgeven door een groot scherm met een virtuele wereld, bijvoorbeeld een bospad of drukke winkelstraat. De virtuele omgeving en de bewegingen op de band zijn volledig geïntegreerd. De patiënt ziet zijn bewegingen terug in de virtuele omgeving. Hij waant zich in die omgeving en focust niet op zijn beperking of pijn, maar op het doel dat hij wil bereiken: over de boomstronk stappen, of de fietser ontwijken.

Het UMCG Centrum voor Revalidatie helpt mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan de maatschappij. Kunnen lopen is daarbij heel belangrijk. Kinderen met een spasme of volwassenen die een herseninfarct, ernstig ongeluk of amputatie hebben gehad, hebben grote problemen met lopen. Zij bewegen daardoor weinig en kunnen of durven vaak de deur niet uit waardoor ze in een isolement kunnen komen. Voor deze mensen blijkt de GRAIL een zeer effectief middel. Hoogleraar revalidatiegeneeskunde Jan Geertzen: ‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat loopherstel op deze manier veel sneller gaat. Patiënten vinden het oefenen in deze veilige omgeving prettig en hebben er plezier in. Dat motiveert vaker te oefenen en over grenzen te gaan. En dat bevordert sneller en beter herstel.’

Om deze innovatieve en effectieve manier van revalideren voor veel Nederlanders bereikbaar te maken, schaffen vier revalidatiecentra dit jaar een GRAIL aan. Naast locatie Beatrixoord van het UMCG Centrum voor Revalidatie zijn dit: Groot Klimmendaal in Arnhem, Revant in Breda en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De eerste GRAIL is deze zomer in Beatrixoord geplaatst en wordt op 10 september om 16.30 uur officieel in gebruik genomen door Mechteld van der Beld, voormalig directeur van het Revalidatiefonds en initiator achter de aanschaf van de vier GRAILs in Nederland.

© Nationale Zorggids