Normal_noro_virus_wiki_-c_

Een virale besmetting blijkt zich veel sneller te kunnen verspreiden dan tot nu toe werd aangenomen. Dit is aangetoond in een Amerikaans onderzoek aan de Universiteit van Arizona in Tuscon. De onderzoekers ontdekten dat een virus op een deurknop of tafelblad zich binnen twee uur door een heel kantoorgebouw kan verspreiden. Dat meldt de Telegraaf.

Als experiment gebruikte microbioloog Charles Gerba en zijn team een virus dat sterk lijkt op het Norovirus, dat buikgriep veroorzaakt. De onderzoekers brachten het virus aan op twee oppervlakken die op een werkvloer vaak worden aangeraakt: een deurknop en een tafelblad. Na een paar uur werden in het kantoor 60 tot 100 virushaarden aangetroffen op onder meer lichtschakelaars, koffiebekers, kranen, telefoons en computers. Binnen twee tot vier uur bleek 40 tot 60 procent van de geteste oppervlakken besmet met het virus.

In zorginstellingen en andere plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn komen uitbraken met het Norovirus geregeld voor. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dit virus dagenlang kan overleven op harde oppervlakken. Volgens Gerba is er gelukkig een eenvoudige oplossing voor het besmettingsprobleem. Het aantal virushaarden kan met 80 tot 99 procent worden teruggebracht door het gebruik van desinfecterende doekjes. Verder doen werknemers er goed aan om hun handen regelmatig te wassen.

© Nationale Zorggids