Normal_schildklier_nek_hals

Hoofd-halskanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker, maar bij het brede publiek nog niet zo bekend. Roken en overmatig drinken vormen risicofactoren. Woensdagmiddag 24 september biedt de polikliniek KNO van VUmc een gratis controle aan op hoofd-halskanker. Behalve een check is er veel voorlichting aanwezig over de ziekte. Dat meldt VUmc.

Hoofd-halskanker vormt wereldwijd vijf procent van het totale aantal kankergevallen. Deze kanker komt voornamelijk bij mannen voor en het aantal jongeren met deze ziekte neemt de laatste tijd toe. Tumoren van de mond- en keelholte en het strottenhoofd zijn veel voorkomende soorten van hoofd-halskanker. Rokers lopen een hoger risico op de ziekte. Wie meer dan twee of drie glazen alcohol per dag tot zich neemt, heeft ook een verhoogd risico op hoofd-halstumoren. Tenslotte is recentelijk het aantal gevallen van hoofd-halskanker gestegen als gevolg van bepaalde vormen van het HPV-virus.

Om de ziekte hoofd-halskanker bij iedereen onder de aandacht brengen wordt er in verschillende ziekenhuizen in Nederland een gratis controle aangeboden. Bij VUmc gebeurt dit in de polikliniek KNO, waar gespecialiseerde artsen zullen controleren op symptomen zoals een zere tong, mondzweren, keelpijn, pijn bij het slikken, blijvende heesheid, knobbel in de hals of een verstopte neus aan één kant.

De gratis controle is op woensdag 24 september van 13.00 – 16.30 uur. Locatie: afdeling polikliniek KNO in het VUmc, aan de Boelelaan 1117 in Amsterdam. Er is vrije inloop, maar voor een afspraak op een gewenst tijdstip kan gemaild worden naar screeninghoofdhals@vumc.nl.

© Nationale Zorggids