Logo_vumc

Anderstalige en analfabete patiënten komen vaak niet goed voorbereid naar het ziekenhuis omdat zij de aangeboden informatie omtrent hun ziektebeeld niet voldoende begrijpen. Dit kan als gevolg hebben dat een behandeling niet doorgaat of moet worden uitgesteld. VUmc biedt daarom vanaf deze maand patiëntenfolders aan die in verschillende talen worden voorgelezen, zo meldt het Amsterdamse ziekenhuis in een persbericht.

De ingesproken folders zijn een initiatief van de afdelingen dermatologie, anesthesie, radiologie en cardiologie. Het gaat om de patiëntenfolders CT Scan, MRI Scan, Onderzoek naar allergie, Ingreep onder plaatselijke verdoving en Licht traumatisch hersenletsel. De voorgelezen folders zijn niet alleen te beluisteren in het Nederlands en het Engels, maar ook in het Marokkaans en Turks. De folders zijn te vinden op www.VUmc.nl/voorgelezenfolders.

De introductie van de folders moet leiden tot een betere communicatie tussen zorgverleners en analfabete en anderstalige patiënten. Uit de praktijk blijkt dat een goed geïnformeerde patiënt beter meewerkt aan zijn behandeling en meer geneigd is om behandeladviezen op te volgen. Ook het herstel verloopt vlotter. 'Daarnaast voelt de patiënt zich prettiger als hij goed geïnformeerd is en een goede vertrouwensrelatie heeft met de zorgverlener', aldus dermato-allergoloog Thomas Rustemeyer.

© Nationale Zorggids