Normal_zout_isabella

Er wordt momenteel te veel nadruk gelegd op zout en te weinig op suiker als het gaat om het voorkomen van een hoge bloeddruk, dit schrijven drie specialisten in The American Journal of Cardiology. 9 miljoen mensen sterven jaarlijks aan hart- en vaatziekten die direct in verband staan met een te hoge bloeddruk. Dit meldt de Gazet van Antwerpen. 

Dat suiker en niet zout kwadelijker is voor de bloeddruk wordt bevestigd in een nieuw onderzoek, zo staat er in het stuk te lezen. In het onderzoek werden 8.670 Fransen onder de loep genomen.  Er kon geen relatie aangetoond worden tussen de inname van zout en de stand van de bloeddruk. 
 
In het commentaarstuk stelt Dr. James DiNicolantonio dat mensen beter beschermd zijn tegen te hoge bloeddruk wanneer ze minder suiker eten. Cardioloog professor emeritus Guy De Backer van de Universiteit van Gent reageert op deze stelling door te zeggen: ‘Het is zinloos om uit te vissen wie nu de grootste boosdoener is. Het is allebei nadelig. Alleen leidt te veel zout rechtstreeks tot een verhoging van de bloeddruk en zorgt de inname van te veel enkelvoudige suikers zoals in frisdranken tot overgewicht, wat meestal samengaat met een hoge bloeddruk.’
 
© Nationale Zorggids