Normal_ziekenhuisbed_chirurgie_operatiekamer_patient

De kans dat patiënten complicaties krijgen na een longkankeroperatie op vrijdag is aanzienlijk groter dan op andere dagen. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop nazorg tijdens het weekend is georganiseerd, zo blijkt uit onderzoek van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). 

Volgens IKNL-onderzoeker Ronald Damhuis is in de afgelopen jaren nadruk gelegd op de concentratie van complexe kankerchirurgie onder het motto ‘practice makes perfect’. Hoe meer operaties er in een ziekenhuis worden verricht, hoe vaardiger de chirurg wordt. 'Maar in dit geval blijkt de oorzaak eerder bij de organisatie van de postoperatieve zorg te liggen dan bij de vaardigheden van de chirurg’, zegt Damhuis.

Uit de studie van Damhuis en collega’s blijkt dat dertien procent van alle longkankeroperaties in Nederland op een vrijdag plaatsvindt. De kans op complicaties na een operatie op vrijdag bedraagt vier procent. Dat is significant hoger dan het gemiddelde van 2,5 procent op andere doordeweekse dagen. Damhuis vermoedt een relatie met de ziekenhuisbezetting in het weekend, maar hiervan zijn nog geen concrete gegevens beschikbaar.

Het stoppen met longchirurgie op vrijdag lijkt volgens Damhuis vooralsnog geen optie. Chirurgen kunnen gegronde redenen hebben om op vrijdag te opereren, zoals beschikbare tijd in de operatiekamer. Wel is het volgens de onderzoeker essentieel om ook in het weekend te zorgen voor een adequate bezetting aan ziekenhuispersoneel om goede postoperatieve zorg te kunnen garanderen. ‘Ik ken longchirurgen die alleen op vrijdag opereren, wanneer ze zelf weekenddienst hebben. In de huidige richtlijn staat overigens dat een ziekenhuis minimaal twee longchirurgen moet hebben.’

© Nationale Zorggids