Normal_lumc_leiden_ziekenhuis

(Novum) - Een van de twee Nederlandse artsen die mogelijk in Sierra Leone besmet zijn geraakt met ebola, is weer opgenomen in het ziekenhuis. De hulpverlener had klachten gekregen, maar uit onderzoek bleek dat die het gevolg zijn van malaria. Om uit te sluiten dat de arts ook ebola heeft, zijn extra tests gedaan. De uitslag daarvan volgt pas dinsdag.

De arts is dit weekeinde opgenomen in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag. Het is niet duidelijk om welk van de twee artsen het gaat.

De twee tropenartsen waren tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in contact gekomen met patiënten die achteraf ebola bleken te hebben. Daarop werd besloten ze te repatriëren. Ze kwamen vorige week zondag aan in Nederland en werden toen al voor 24 uur ter observatie opgenomen in het LUMC. Omdat de artsen toen geen ziekteverschijnselen vertoonden mochten ze gaan.

Omdat de artsen geen risico wilden vormen voor hun omgeving gingen ze nog niet naar huis, maar verbleven ze op een onbekende locatie. Daar stonden ze onder controle van de GGD. Een van hen kreeg onder meer koorts en werd opgenomen. De arts bleek malaria te hebben, maar omdat een ebolabesmetting nog niet kan worden uitgesloten is de patiënt opgenomen in een isolatiekamer.

De uitslag van de ebolatest wordt 'op zijn vroegst' dinsdagavond verwacht. Het RIVM benadrukt dat het LUMC is voorbereid op de opvang van patiënten met tropische infectieziekten als malaria en ebola.