Normal_roken_sigaret__still_

Zwangere vrouwen die roken tijdens hun zwangerschap krijgen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hulp aangeboden bij het stoppen met roken. Noord-Nederland heeft het hoogste percentage rokende zwangeren van heel Nederland, zo’n 12 tot 15 procent van alle zwangeren rookt.

Dat roken ongezond is weet vrijwel iedereen. Dat roken slecht is voor het ongeboren kind ook. Maar stoppen valt niet altijd mee. Het UMCG biedt zwangeren een speciaal coachingsprogramma waarbij de zwangere door een ervaren coach begeleid wordt bij het stoppen met roken en het volhouden daarvan. Het stoppen met roken biedt gezondheidsvoordelen voor moeder én kind. Het zorgt voor een fittere zwangerschap, geeft een verhoogde kans op een volgroeid kindje en ook de kans op een gezonde bevalling is groter.

Ook voor de periode na de bevalling is rookvrij blijven van belang; kinderen van rokende moeders (en vaders) hebben een hogere kans op ziekte en zelfs op wiegendood. Roken leidt ook tot een slechtere samenstelling van de borstvoeding. En op de lange termijn zijn de effecten eveneens groot: kinderen van rokende moeders zijn minder gezond en gaan later vaker ook zelf roken.

Het UMCG werkt hierin samen met partijen die gespecialiseerd zijn in stoppen met roken begeleiding en die speciaal voor rokende zwangeren het programma “Rookvrij! Allebei?” hebben ontwikkeld. De coaching onder het motto “Gun ieder kind een rookvrije start”wordt telefonisch gegeven op momenten dat het de aanstaande moeder uitkomt. Vrijwel alle zorgverzekeraars vergoeden de begeleiding.

© Nationale Zorggids