Logo_logo_vumc

Dinsdag zijn weer de jaarlijkse Galenusprijzen uitgereikt. De Galenusprijzen bestaan uit 2 prijzen: de Galenus Researchprijs is toegekend aan dr. Tom Würdinger van het VUmc, voor zijn fundamenteel en translationeel neuro-oncologisch onderzoek. De Galenus Geneesmiddelenprijs is toegekend aan het medicijn Kalydeco van Vertex Nederland. Dit middel bestrijdt taaislijmziekte. Dit meldt de Stichting Galenusprijs Nederland.

De Galenus Researchprijs is een prestigieuze jaarlijkse prijs voor jonge onderzoekers en bekroont een wetenschappelijk onderzoek dat van grote betekenis is voor en direct betrekking heeft op fundamenteel of klinisch geneesmiddelenonderzoek. Daarbij gaat het om een onderzoek dat inzake omvang en relevantie aanzienlijk uitstijgt boven werk verricht in het kader van een promotie. De Galenus Researchprijs bestaande uit een gouden medaille en een geldprijs ter waarde van € 5.000. De winnaar van Galenus Researchprijs 2014 van dit jaar is dr. Tom Würdinger, voor zijn fundamenteel en translationeel neuro-oncologisch onderzoek. Würdinger is co-director van de Neuro-Oncologie-groep van het VUmc. De jury vertegenwoordigt door juryvoorzitter prof. dr. Paul Smits roemde dr. Thomas Würdinger als hét voorbeeld van een excellente wetenschapper, een krachtige persoonlijkheid en een doorzetter. Met zijn track record, doorzettingsvermogen en ambitie verdient hij dubbel en dwars de Galenus Researchprijs 2014.
 
De Galenus Geneesmiddelenprijs bestaat daarnaast uit een gouden medaille. De prijs beloont het meest betekenisvolle en innovatieve geneesmiddel voor humaan gebruik. Bestuursvoorzitter VUmc drs. Wouter Bos reikte de Galenus Geneesmiddelenprijs 2014 uit voor Kalydeco een nieuw geneesmiddel met als stofnaam ivacaftor. Het betreft een middel tegen de zeldzame ziekte Cystic Fibrosis, in Nederland beter bekend onder de naam taaislijmziekte. De keuze van de juryleden is gevallen op Kalydeco omdat zij onder de indruk waren van het rationele concept dat ten grondslag ligt aan de ontwikkeling van dit middel. Door de combinatie van mechanism-based en evidence-based medicine is dit geneesmiddel een prachtig voorbeeld van Personalized Medicine. 
 
© Nationale Zorggids