Normal_lyme

Op zaterdag 11 oktober organiseert de Nederlandse vereniging voor Immunologie (NVVI) in samenwerking met het Lyme Expertisecentrum van het Radboudumc een informatiemiddag over het menselijk afweersysteem, en in het bijzonder de ziekte van Lyme. De informatiemiddag is in het kader van het 50-jarig bestaan van de NVVI. Dit meldt het RadboudUMC. 

Immunologen van de acht Nederlandse Universitair Medische Centra geven hierbij inzicht in de wereld van het afweersysteem. Het Nijmeegse programma met als thema: "Ziekte van Lyme: van infectie en afweer naar klinische verschijnselen" vindt plaats in het auditorium van het Radboudumc en is voor iedereen toegankelijk. Het Lyme expertisecentrum van het Radboudumc doet onder meer onderzoek naar diagnose, oorzaken en gevolgen en behandelt patiënten met de ziekte van Lyme.

Tijdens de informatiemiddag gaan deskundigen in op vragen als: Hoe reageert het afweersysteem op de Borrelia bacterie, de bacterie achter de ziekte van Lyme, en hoe kunnen we deze kennis gebruiken voor diagnose en behandeling? Welke behandelingen zijn er en hoe ziet de toekomst van het Lyme-onderzoek eruit? Het programma is als volgt:
 
  • 13.00-13.30 uur Introductie in de Immunologie en 50 jaar NVVI
  • 13.30-14.00 uur Lyme in het heden en verleden: ervaringen vanuit een huisartsenpraktijk op Ameland 
  • 14.00-14.30 uur Pauze
  • 14.30-15.00 uur De ziekte van Lyme: enkele voorbeelden uit de academische praktijk
  • 15.00-15.30 uur Onderzoek naar de afweerrespons tegen Borrelia
  • 15.30-16.00 uur Round-table discussie: Onderzoek naar de ziekte van Lyme in de toekomst
Deelname aan de informatiemiddag is gratis. In verband met de beschikbare ruimte, is vooraf aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan door een email te sturen naar: 8UMCtoer.nijmegen@gmail.com.
 
© Nationale Zorggids