Normal_groente_kraam_markt

(Novum) - Het Voedingscentrum trekt zijn advies om beperkt nitraatrijke groente te eten in. Mensen hoeven er voortaan niet meer op te letten hoe vaak per week ze nitraatrijke groenten als spinazie of sla eten. Het eten ervan heeft geen risico's voor de gezondheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Ook de combinatie met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen.

Het advies was om niet meer dan twee keer per week nitraatrijke groente te eten. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat te veel nitraat gevaren met zich mee zou kunnen brengen. Uit nieuwe gegevens blijkt nu echter dat het eten van nitraatrijke groente een 'verwaarloosbaar risico' vormt voor de gezondheid, aldus het Voedingscentrum.

Nitraat zit met name in bladgroente, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. De stof is op zich ongevaarlijk, maar kan in het lichaam worden omgezet in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines, een 'mogelijk kankerverwekkende' stof.

Omdat juist in combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. Nu blijkt dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico's.

Het Voedingscentrum raadt nog wel af water uit privébronnen te gebruiken voor het aanmaken van flesvoeding. Dit water kan verhoogde concentraties nitraat bevatten en dat is juist voor baby's niet goed. Ook wordt afgeraden dagelijks nitraatrijke supplementen als bietensap te gebruiken.