Normal_spaarpot_spaarvarken_geld

De Friesland Zorgverzekeraar heeft een overeenkomst gesloten met vrijgevestigde medisch specialisten in Friesland. De specialisten kunnen in de toekomst mee profiteren van besparingen in ze weten te realiseren. Dit is de eerste keer dat een model van 'shared savings' in Nederlandse ziekenhuizen wordt toegepast. Dit meldt Skipr naar aanleiding van berichtgeving van Zorgvisie. 

De Friese zorgverzekeraar en medisch specialisten hopen vooral te kunnen gaan besparen op gebied van taakherschikking, de overheveling van laag complexe zorg naar de eerste lijn met daartegenover de concentratie van hoog complexe zorg. 
 
De overeenkomst borduurt voort op het programma Friesland Voorop. Dit is een shared savings-programma dat momenteel in Friesland loopt. Friesland Voorop heeft tot doel om voor 2020 een fundamentele herinrichting van het Friese zorglandschap te realiseren. 
 
“Dat we delen in de besparingen stelt ons in staat om bijvoorbeeld omzetreductie op te vangen”, zegt Christiaan Hoff, chirurg in Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). “We zullen niet tot in lengte van dagen betaald worden uit shared savings, maar je kunt dit gebruiken om een transitie te maken.”
 
 © Nationale Zorggids