Normal_275_ja-nee-orgaandonatie

(Novum) - Een meerderheid van de Nederlanders staat positief tegenover een systeem waarbij iedereen automatisch als orgaandonor staat geregistreerd, tenzij zij aangeven dit niet te willen zijn. Dat meldt EenVandaag vrijdag op basis van een onderzoek onder bijna twintigduizend mensen in het kader van de Donorweek. Nu is het in Nederland zo geregeld dat niemand als donor staat geregistreerd, tenzij mensen zelf aangeven dat zij hun organen willen afstaan.

Een kwart van de mensen die nu niet geregistreerd staat in het donorregister, wil met een systeem van automatische donorregistratie wel donor worden. Uit het onderzoek van EenVandaag kwam verder nog naar voren dat vier op de tien ondervraagden niet weten dat zij hun keuze om geen donor te zijn, kunnen vastleggen. Verder vindt 44 procent van de mensen uit het onderzoek dat geregistreerde donoren voorrang moeten krijgen als zij een orgaan nodig hebben.

De Donorweek is een jaarlijkse campagne om aandacht te vragen voor orgaan- en weefseldonatie en voor het tekort aan donoren in Nederland. Een van de doelen is zo veel mogelijk mensen te laten registreren in het donorregister.