Normal_cover_-_varkentje_krijgt_gips

In samenwerking met medische professionals van het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis hebben kinderboekenschrijfster Nelleke Scherpbier en illustrator Marianne Witvliet een nieuw kinderboek gemaakt. In 'Varkentje krijgt gips' wordt het verhaal verteld van Varkentje, die zijn pootje breekt en geopereerd moet worden. Het voorlichtingsboek ligt vanaf 22 oktober in de boekhandel. Dat meldt Erasmus MC.

‘Varkentje krijgt gips’ is een vervolg op het succesvolle kinderboek ‘Varkentje heeft koorts’. De vrolijke tekst en humoristische tekeningen laten zien hoe het eraan toe gaat op de operatiekamer en daaromheen. 'Het kan kinderen en ouders voorbereiden op een operatie in het ziekenhuis, maar ook achteraf, om een traumatische ervaring voor een kind bespreekbaar te maken', zegt arts-onderzoeker Ruud Nijman van het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis. 'Het boek ‘Varkentje heeft koorts’ speelt zich af op de Spoedeisende Hulp. Bij een operatie spelen vaak dezelfde gevoelens een rol. Een vervolg op ‘Varkentje heeft koorts’ in een setting op de operatiekamer was logisch', aldus de arts.

De makers van het boek hebben nauw samengewerkt met medische professionals uit het ziekenhuis.  Nijman: 'Door gebruik te maken van de deskundigheid van beide werelden is er nu een kinderboek dat aan de ene kant leuk en avontuurlijk is om te lezen en aan de andere kant medische voorlichting geeft. Wij hebben geprobeerd om alle emoties die bij een bezoek aan het ziekenhuis komen kijken eenvoudig in het boek op te nemen. De belevenissen van ‘Varkentje’ sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. Spelenderwijs komen herkenbare zaken aan de orde: Waarom moet hij een lampje op zijn poot? En hoe werkt dat precies met die slaapmelk? De vrolijke tekst en humoristische tekeningen laten zien hoe het eraan toe gaat op de operatiekamer en daaromheen. Het boek is bestemd voor kinderen van 2 tot 5 jaar oud. Achter in het boek staat praktische informatie voor ouders.'

‘Varkentje krijgt gips’ wordt uitgegeven door uitgeverij Mozaïek en is vanaf woensdag 22 oktober online en in de boekhandel verkrijgbaar voor 9,90 euro.

© Nationale Zorggids