Normal_amsterdam_olvg_voorgevel_

In het kader van de landelijke 'Check je Werkstress week' bracht Minister Lodewijk Asscher (SZW) maandag een werkbezoek aan het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. In het OLVG word intensief aandacht besteed aan het terugdringen van werkstress bij het personeel. Hierdoor wordt het ziekenhuis gezien als voorbeeld voor andere organisaties, zo meldt OLVG.

De minister sprak tijdens zijn bezoek met medewerkers van de verloskamers in het nieuwe moeder-kindcentrum Anna Paviljoen over de effecten van counseling. Ook sprak hij medewerkers van de Spoedeisende Hulp (SEH) en met coördinator Traumaopvang Lucy Dijkman over het project ‘Collegiale opvang’.

Volgens Dijkman is het belangrijk dat zorgmedewerkers bij de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen op het werk een beroep kunnen doen op de sociale steun van collega's. 'Daarom zijn we gestart met Collegiale opvang. Dit is een vertrouwelijk, vrijwillig en onafhankelijk opvangprogramma voor en door OLVG-medewerkers. Goed getrainde ‘collegiale opvangers’ bieden een luisterend oor en screenen op grote veiligheidskwesties, zoals ernstige stressreacties', aldus Dijkman.

Het concept van Collegiale opvang is dermate succesvol dat verschillende organisaties het OLVG-model inmiddels hebben overgenomen.

© Nationale Zorggids