Normal_justitie

(Novum) - Een veroordeelde zedendeliquent is als verpleger bij een ziekenhuis in Heerlen opnieuw de fout in gegaan. Dat blijkt woensdag uit een uitspraak van het medisch tuchtcollege in Eindhoven. Drie patiëntes hebben aangifte tegen de man gedaan, die zich nog voor de rechter moet verantwoorden. Zijn beroep mag hij in ieder geval niet meer uitoefenen.

De man was in mei 2009 veroordeeld voor een zedendelict. Vier maanden later ging hij aan de slag op de psychiatrische afdeling van het Atrium Medisch Centrum. Vier patiëntes en een ex-stagiaire zouden slachtoffer zijn geworden van de man, die uiteindelijk vorig jaar augustus werd ontslagen.

Een patiënte trok in april 2012 als eerste aan de bel. Ze beweerde dat ze door de verpleger was verkracht. De verpleegkundige werd overgeplaatst naar een andere afdeling en mocht na een coachingstraject weer terugkeren.

De zaak kwam pas echt aan het rollen toen in januari vorig jaar een tweede patiënte naar de politie stapte. Toen kwam ook zijn eerdere veroordeling boven tafel.

Onderzoek door het ziekenhuis leidde tot een derde slachtoffer. De vierde vrouw had hij voor seks benaderd, maar daar kwam het niet van. De oud-stagiaire kreeg seksuele Facebook-berichtjes van de man.

Het tuchtcollege vindt bewezen dat de man in de fout is gegaan. Zo is op de onderbroek van een van de slachtoffers sperma van de man gevonden. Het tuchtcollege schrapte de man uit het BIG-register. Deze maatregel staat los van de strafzaak tegen de man.

Het Atrium Medisch Centrum is blij met de uitspraak van het tuchtcollege. Het ziekenhuis had de zaak aangespannen, naar eigen zeggen om te voorkomen dat de verpleegkundige ooit weer ergens in de zorg aan de slag zou gaan.