Normal_garnalencocktail

(Novum) - Op garnalen en andere populaire gekweekte vissoorten uit Zuidoost-Azië die worden verkocht in supermarkten en groothandels zijn bacteriën gevonden die resistent zijn tegen verschillende soorten antibiotica. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.

Als vis met deze bacteriën voor het eten niet goed wordt verhit dan kunnen mensen besmet raken. Daardoor lopen ze risico als ze ziek worden, omdat antibiotica dan mogelijk minder goed of zelfs helemaal niet meer werken. Jaarlijks sterven volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie 25 duizend mensen in Europa door infecties met multiresistente bacteriën.

Wakker Dier onderzocht 43 producten uit het visschap van groothandels en supermarkten, waaronder garnalen, tilapia en pangasius. De vis was afkomstig van kwekerijen in Zuidoost-Azië, waar antibiotica wordt gebruikt om ziekten te bestrijden en als groeibevorderaar.

Op meer dan de helft van de producten werden multiresistente bacteriën gevonden, waaronder de ESBL-bacterie. Die zit ook regelmatig in rund- en kippenvlees, maar was nog niet eerder op vis aangetroffen.

Wakker Dier wil dat de overheid de Aziatische vis die in de schappen ligt gaat controleren op de aanwezigheid van multiresistente bacteriën. Ook supermarkten, groothandels en viswinkels moeten hun verantwoordelijkheid nemen, aldus de waakhond. Zij zouden hun vis verantwoord moeten inkopen, door eisen te stellen aan hun afnemers.