Logo_flow

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven heeft vrijdag een nieuw centrum geopend waar patiënten met een of meer chronische aandoeningen terecht kunnen voor revalidatie en preventie. Het Medisch centrum 'Flow' biedt en ontwikkelt innovatieve programma’s voor revalidatie en preventie om de kwaliteit van leven van chronisch zieken te vergroten en ziekenhuisopnames te voorkomen. Dat meldt het MMC.

Steeds meer mensen lijden aan één of meerdere chronische aandoeningen. Het toenemend aantal chronisch zieken stelt de gezondheidszorg voor grote uitdagingen. In Nederland hebben momenteel 4,5 miljoen mensen een chronische ziekte en bij 1,3 miljoen mensen is er sprake van multimorbiditeit (meer dan één (chronische) ziekte). Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren met 50 procent zal toenemen. Multimorbiditeit leidt tot een forse afname in de kwaliteit van leven en een stijging van zorgkosten en indirecte maatschappelijke kosten.

Uit onderzoek blijkt dat er nog veel winst te behalen is in de zorg voor chronisch zieken. Patiënten ervaren met name onvoldoende samenhang in de zorg. Het ontbreekt vaak aan een goede communicatie van informatie, voldoende continuïteit in de zorg, inhoudelijk overleg tussen zorgverleners over een patiënt en er is overlap in diagnostiek en zorgverlening.

Medisch centrum Flow biedt revalidatie en begeleiding volgens landelijke richtlijnen. Het multidisciplinaire team bestaat uit sportartsen, longartsen, cardiologen, oncologen, psychologen, gespecialiseerd verpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten). Daarnaast werkt het centrum nauw samen met huisartsen, paramedici in de eerste lijn, collega zorgverleners, patiëntenverenigingen en revalidatiecentra.

© Nationale Zorggids