Normal_baby_s

Het aantal bevallingen in het Refaja ziekenhuis in het Groningse Stadskanaal is dit jaar opvallend hoog. De beschuiten met muisjes zijn dit jaar niet aan te slepen op de kraamafdeling: met 430 geboortes zijn er nu al vijftig meer baby's geboren dan vorig jaar rond deze tijd.  Dat meldt het Refaja.

De laatste keer dat er meer dan 500 bevallingen in het Refaja waren, was in 2011. Sinds de oprichting van het ziekenhuis in 1968 is dat nog maar drie keer gebeurd. De verwachting is dat dit jaar het aantal van 500 ruim overschreden wordt.

Volgens afdelingshoofd Verloskunde Ella Mulder kan het hoge aantal bevallingen worden verklaard door het aantal hoogzwangere vrouwen dat in het aanmeldcentrum in Ter Apel verblijft. Veel van deze vrouwen komen naar het Refaja om te bevallen. ‘Ook zien we dat inwoners uit de wijde regio bewust voor het Refaja ziekenhuis kiezen voor een bevalling’, zegt Mulder. ‘Dat merken we al bij de drukke voorlichtingsbijeenkomsten over bevallen in het ziekenhuis. Aanstaande ouders vergelijken vaak meerdere ziekenhuizen in de regio en komen steeds vaker uit bij Refaja.’

© Nationale Zorggids