Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Het wordt binnenkort makkelijker om organen te doneren na euthanasie. Het Rotterdamse Erasmus MC en het academisch ziekenhuis Maastricht (MUMC) hebben een landelijke richtlijn opgesteld dat momenteel door de Nederlandse Transplantatie Stichting wordt bekeken. Na goedkeuring wordt dit protocol, waarin stap voor stap wordt beschreven hoe de procedure voor orgaandonatie na euthanasie moet verlopen, bindend voor ziekenhuizen en artsen in het hele land.
Dat meldt de NOS.

Een van de regels in het protocol stelt dat de procedures voor euthanasie en orgaandonatie strikt gescheiden moeten blijven, omdat anders het risico bestaat dat sommige patiënten voor euthanasie kiezen omdat zij dan donor kunnen worden. Verder moet een arts van het ziekenhuis controleren of de euthanasieprocedure volledig volgens de regels van de wet verlopen is. Dat mag niet iemand zijn van de afdeling die bij de orgaandonatie betrokken is.

Medisch ethicus Gert van Dijk en transplantatiecoördinator Hanneke Hagenaars van het Erasmus MC, die het protocol met Jan Bollen van het MUMC schreven, hopen dat een duidelijke richtlijn bijdraagt aan een toename van het aantal beschikbare organen. In de praktijk gaat het onder meer om mensen met een spier- of zenuwziekte zoals ALS of MS. De organen van kankerpatiënten zijn meestal niet geschikt voor orgaandonatie.

© Nationale Zorggids