Normal_mug

In de wereldwijde strijd tegen malaria is mogelijk een doorbraak bereikt. Nijmeegse onderzoekers ontdekten per toeval een combinatie van medicijnen die zowel malariamuggen als parasieten onschadelijk maakt. Dat meldt de Gelderlander.

Het Radboudumc heeft een muggenlaboratorium waar malariamuggen worden gehouden voor onderzoek naar malaria. Bij een experiment bleek de sterfte van deze muggen onverwacht hoog. Epidemioloog Teun Bousema en zijn team ontdekten na het ontwormen van een stel proefdieren dat de muggen die deze dieren hadden geprikt, bijna allemaal dood gingen. Bousema: 'De enige mogelijke verklaring voor de muggensterfte was het feit dat de proefdieren kort voor het experiment ontwormd waren met ivermectine.'

Een combinatie van het het ontwormingsmiddel ivermectine en de standaard anti-malariatherapie blijkt mogelijk een doorbraak in de  strijd tegen malaria. Het ontwormingsmiddel is eenvoudig en goedkoop te verkrijgen, onschadelijk voor mensen, maar dodelijk voor muggen: het verlamt de zenuw- en spiercellen van de malariamug.

Bousema hoopt de ontwormingspil in de toekomst op grote schaal in te zetten om het aantal malariamuggen wereldwijd terug te dringen.

© Nationale Zorggids