Logo_npcf

Er moet een landelijk meldpunt komen waarin de bijwerkingen van implantaten geregistreerd worden, dat wil patiëntenfederatie NPCF. Het registratiesysteem moet daarnaast bijhouden wie welke implantaat wanneer en bij wie inbrengt. Dit laat de patiëntenfederatie weten in reactie op een uitzending van het tv-programma Radar. Dit meldt Trouw. 

Op maandag meldde Radar dat ze van drie keuringsinstanties toezeggingen voor een Europese certificering hadden gekregen om een mandarijnennetje als bekkenbodemimplantaat te registreren. 'We hopen dat de uitzending een wake-up call is geweest,' aldus Wilna Wind van de patiëntenfederatie. De NPCF pleit al langer voor een registratiesysteem bij het ministerie van Volksgezondheid.  'Het is stuitend dat dit zo lang duurt', aldus Wind. 
 
De NPCF wil dat er een meldpunt komt waarin patiënten informatie over implantaten terug kunnen vinden. Zo moet een patiënt via het systeem uit kunnen vinden of een implantaat 'ondeugdelijk' is. 'Patiënten moeten klachten over deze hulpmiddelen kunnen melden", zegt NPCF-directeur Wilna Wind. 'Pas als je ziet dat een paar honderd mensen dezelfde vage klachten hebben, zie je dat er een probleem is', aldus Wind.
 
© Nationale Zorggids