Normal_275_ja-nee-orgaandonatie

Ondanks diverse intensieve campagnes en het investeren van miljoenen euro's is het gestelde doel om het aantal postmortale orgaantransplantaties met 25 procent te laten stijgen niet behaald. Het wordt hoog tijd dat actieve donorregistratie wordt ingevoerd. Dat stelt de stichting 2 Miljoen Handtekeningen (2MH).

De stichting 2MH is in 2008 opgericht als burgerplatform. In datzelfde jaar werd ook het Masterplan Orgaandonatie gelanceerd. In dit plan werd afgesproken dat er in 2013 een kwart meer orgaantransplantaties moesten zijn uitgevoerd. Tientallen miljoenen euro's werden beschikbaar gesteld voor onder meer voorlichting en verbeteringen in ziekenhuizen om donatie door levende donoren makkelijker te maken. De geadviseerde invoering van actieve donorregistratie werd door het toenmalige kabinet echter niet overgenomen.

Menno Loos van 2MH: 'Het aantal transplantaties moest dus veel hoger worden, maar we zijn nu zeven jaar verder en dit is niet gelukt, ondanks de miljoenen euro's die zijn geïnvesteerd. Dat maakt het logisch om nu wel te kiezen voor een systeem van actieve donorregistratie. Veel mensen willen wel donor zijn, maar zijn te laks om zichzelf te registeren. Iedereen is voor zelfbeschikking, maar de meeste mensen weten niet dat wanneer je je nu niet registreert jouw nabestaanden moeten beslissen over orgaandonatie, vaak op een onmogelijk moment. Er is dus helemaal geen sprake van zelfbeschikking.'

2MH is voor een systeem waarbij mensen echt zelf beslissen of ze wel of geen orgaandonor willen zijn, of dit bewust met een registratie door de nabestaanden laten beslissen. Daarbij zouden donoren om de tien jaar gevraagd moeten worden of ze nog achter hun registratie staan.

© Nationale Zorggids