Normal_umcg_hoofdingang_groningen_joost_wessels

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en de zorgverzekeraars hebben afspraken gemaakt over het doorsturen van patiënten naar een regionaal ziekenhuis voor eenvoudige behandelingen. Omdat het UMCG zich meer moet toeleggen op complexe zorg zullen patiënten met minder ernstige aandoeningen 'met zachte dwang' worden doorverwezen naar een algemeen ziekenhuis. De zorgverzekeraars zouden hier met het inkopen van zorg al rekening mee hebben gehouden. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Volgens een woordvoerder van het UMCG zal het ziekenhuis in de praktijk geen patiënten weigeren. Het komt er vooral op neer dat huisartsen patiënten eerder naar een kleiner ziekenhuis zullen doorverwijzen voor eenvoudige behandelingen. 'Zolang artikel 13 over de vrije artsenkeuze niet gewijzigd is, zullen we mensen gewoon blijven behandelen', aldus de woordvoerder. Wel zou het kunnen betekenen dat de wachttijd in het UMCG langer wordt.

In sommige ziekenhuizen in het land is het in de afgelopen jaren al wel gebeurd dat patiënten moeten bijbetalen of naar andere klinieken worden gestuurd wanneer het maximum aantal met de zorgverzekeraars afgesproken behandelingen was overschreden. Dit zou in slechts enkele gevallen zijn gebeurd.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea heeft een convenant getekend met het UMCG en de Drentse en Groningse ziekenhuizen voor de komende vijf jaar. 'Op die manier zorgen we dat basiszorg in de regio behouden blijft en er genoeg ruimte overblijft voor complexe zorg in het UMCG', aldus de directeur zorginkoop van Zilveren Kruis.

© Nationale Zorggids