Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bejaarde_gezond_appel

Het UMC in Groningen en chemiebedrijf DSM gaan onderzoek doen naar de voedingsstatus van bepaalde groepen gezonde mensen en de relatie hiervan met onder meer chronische ziekten, erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Het onderzoek moet meer inzicht opleveren in de rol die vitaminen en mineralen spelen in de stofwisseling van mensen bij gezond ouder worden. Uiteindelijk zal dit leiden tot een meer persoonsgerichte preventie en therapie, zo meldt het UMCG.

Voor het onderzoek wordt - naast vragenlijsten over voedselinname - gebruik gemaakt van urine- en bloedmonsters en van gegevens uit het langlopende bevolkingsonderzoek LifeLines. Van 1.600 LifeLines-deelnemers tussen 60 en 75 jaar zal de inname van voedingsstoffen en de voedingsstatus worden geanalyseerd. De resultaten moeten inzicht geven in verschillen in de voedingsstatus, effect van tekorten aan voedingsstoffen, en of er een relatie is met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en overgewicht, erfelijke aanleg en omgevingsfactoren.

Het onderzoeksproject komt voort uit een al langer bestaande samenwerkingsrelatie tussen UMCG en DSM. Deze omvat onder meer de opzet van een onderwijsprogramma voor studenten geneeskunde op het gebied van voedingswetenschappen.

© Nationale Zorggids