Normal_heup_implantaat

In de afgelopen drie jaar is het aantal ouderen dat een heupprothese of een kunstknie krijgt met veertien procent gestegen. Ook onder jongeren stijgt het aantal operaties als gevolg van slijtage in de gewrichten, vaak veroorzaakt door overgewicht. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In 2010 kregen 22.932 mensen voor het eerst een kunstheup. In 2013 was dit aantal gestegen naar 25.642. Volgens Chris van der Togt, directeur van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), zal dit aantal blijven toenemen. In de komende vijftien jaar wordt een verdubbeling verwacht van het aantal heupoperaties. Daarnaast zal ook het aantal knieoperaties blijven stijgen. In 2013 kregen 24.091 mensen een nieuwe knie, 4500 meer dan in 2010. De stijging is deels te verklaren door toenemende vergrijzing en deels door een actievere levensstijl van ouderen.

Orthopeed Henk Koot van het Máxima Medisch Centrum vindt dat mensen wel realistisch moeten blijven. 'Ik had een mevrouw die nóg een keer naar Santiago de Compostela wilde lopen als ze een kunstknie kreeg. Dat gaat niet lukken. Maar langer zelfstandig wonen wel.'

De gemiddelde leeftijd waarop iemand een kunstheup krijgt is 67 jaar, maar ook 80-plussers worden tegenwoordig nog voorzien van nieuwe gewrichten. Koot: De operatietechniek is zoveel verbeterd dat je dat nu veilig kunt doen, 10 à 20 jaar geleden was dat nog te riskant.' Ook de revalidatie is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Voor een nieuwe heup lag iemand tien jaar geleden twee weken in het ziekenhuis, terwijl dat nu nog maar drie dagen is.

© Nationale Zorggids