Normal_tele2_prostaatkankeronderzoek

Telecomaanbieder Tele2 heeft onlangs 8000 euro gedoneerd aan Meander Medisch Centrum. Dit bedrag is bestemd voor het onderzoek dat Prostaatcentrum Midden Nederland in samenwerking met de Ziekenhuisapotheek uitvoert naar de behandeling van patiënten met uitgezaaid prostaatkanker. Dat meldt Meander Medisch Centrum.

Medewerkers van Tele2 deden mee aan Movember, een jaarlijks terugkerend evenement om aandacht te vragen voor prostaatkanker en teelbalkanker. Duizenden mannen laten in de maand november hun snor staan om geld op te halen voor het goede doel. De mannen van Tele2 deden dit afgelopen jaar voor het onderzoek dat Meander uitvoert naar de behandeling van patiënten met prostaatkanker.

Dit onderzoek wordt in Meander Medisch Centrum geleid door internist-oncoloog Haiko Bloemendal, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog Rob ter Heine en arts-assistenten Interne Geneeskunde Christie Verkleij en Anke Janssen. 'Cabazitaxel is een nieuw anti-kankermiddel,  dat kan worden gebruikt bij de behandeling van uitgezaaid prostaatkanker', legt Christie Verkleij uit. 'Dit middel is zeer giftig: niet alleen voor kankercellen, maar ook voor gezonde cellen in het lichaam. Bij de behandeling met dit middel is een juiste dosering dus heel belangrijk om ernstige bijwerkingen te voorkomen. In de zogenoemde MAILMAN-studie onderzoeken we of we met behulp van het slaapmiddel midazolam de blootstelling aan cabazitaxel kunnen voorspellen. Hiermee kunnen we vervolgens voor onze patiënten een betere dosering vaststellen, om zo een te hoge of te lage blootstelling aan dit middel te voorkomen.'

© Nationale Zorggids