Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Een groep van 26 werkstudenten van het ROC Leiden komt lesuren tekort. De studenten Verpleegkunde hebben door een nieuwe landelijke norm plotseling 540 uur te weinig theorieles gehad. En dat vier maanden voor zij hun diploma zouden halen. Dit meldt Omroep West. 

“Dit is een ramp”, reageert een van de studentes. “We komen zonder diploma niet in aanmerking voor een BIG-registratie die nodig is om als verpleegkundige te mogen werken”. De Leidse mbo onderwijsinstelling heeft de opleiding Verpleegkunde tot juni 2016 verlengd zodat de studenten de uren die ze tekort komen in kunnen halen. “Daar gaan we niet mee akkoord”, zegt de studente. “We willen niet nog een jaar naar school want dat betekent dat allerlei toekomstplannen in het water vallen. Er zijn mensen die al een huis hebben gekocht of een baan in een ander ziekenhuis hebben aangenomen”.

Voor de studenten is het een tweede grote teleurstelling in korte tijd. Nu werken zij nog vier dagen in de week in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en gaan een dag in de week naar school. Zij volgen het zogeheten leer-werktraject. Aankomende zomer zouden zij klaar zij met hun studie waarna ze meteen aan de slag konden in het LUMC. Afgelopen december kregen de studenten echter te horen dat de baangarantie die zij aan het begin van hun studie kregen niet doorgaat. “Wij kunnen nu geen baangarantie afgeven, omdat wij efficiënter en doelmatiger zijn gaan weken om concurrerend te blijven”, zegt een woordvoerder van het LUMC.

© Nationale Zorggids