Logo_dsw__zorgverzekeraar

De ruzie tussen zorgverzekeraar DSW en de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is hoog opgelopen na het besluit van ZN om bestuursvoorzitter Chris Oomen van DSW de toegang te ontzeggen tot de bestuursstukken van ZN. Oomen had de branchevereniging tot gisteren de tijd gegeven om terug te komen op dit besluit. 'Juist omdat ik die informatie nodig heb, ben ik nog lid van ZN', zegt Oomen. Dit meldt de NOS.

Elke zorgverzekeraar die lid is van Zorgverzekeraars Nederland heeft recht op een plek in het bestuur en daarmee ook recht op inzage in de bestuursstukken. Omdat Oomen zich niet kan vinden in de koers van ZN weigert hij tot nog toe plaats te nemen in het bestuur. De bestuursstukken heeft hij echter wel nodig voor het uitoefenen van zijn taak als zorgverzekeraar, omdat daarin bijvoorbeeld informatie staat over de vergoeding van bepaalde vormen van zorg of over de standpunten van het ministerie van VWS.

Oomen heeft openlijk kritiek geuit over het beleid van de branchevereniging en over het optreden van een aantal van zijn collega-zorgverzekeraars, die volgens hem te veel winst maken ten koste van hun verzekerden. Daarnaast is Oomen het niet eens met het beperken van de vrije artsenkeuze en het verminderen van het aantal Spoedeisende Hulpen (SEH's) in Nederlandse ziekenhuizen.

ZN heeft schriftelijk bevestigd dat Oomen inderdaad geen inzage krijgt in de bestuursstukken. 'Reden daarvoor is dat hij er blijk van gegeven heeft de gebruikelijke en gewenste vertrouwelijkheid rond deze stukken niet in acht te willen nemen.' Daarnaast zou Oomen volgens de brancheorganisatie 'een vertekend beeld' hebben gegeven van interne gesprekken.

© Nationale Zorggids