Logo_oogfonds

Van de miljoen Nederlanders die dit jaar op wintersport gaan weet slechts zeven procent dat UV-straling slecht is voor de ogen. Omdat op een zonnige dag in de besneeuwde bergen de straling tien keer hoger kan zijn dan in Nederland, hebben wintersporters een verhoogd risico op een oogaandoening. Dat meldt het Oogfonds.

Een acuut gevolg van blootstelling aan teveel UV-straling is sneeuwblindheid. Dit is een vorm van hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood worden en de oogleden opzwellen. Sneeuwblindheid is erg pijnlijk en kan de vakantie flink verpesten. De klachten verdwijnen gewoonlijk na enkele dagen en normaal gesproken leidt sneeuwblindheid niet tot permanente schade aan de ogen.

Het Oogfonds waarschuwt wintersporters voor oogschade en geeft op haar website tips voor het kopen van een goede ski- of zonnebril. Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: 'Blootstelling verhoogt het risico op een oogziekte. Goede oogbescherming tijdens de wintersport is heel eenvoudig en echt nodig om ervoor te zorgen dat je ook op latere leeftijd nog goed kunt zien.' Wie zijn ogen langdurig niet goed beschermt, verhoogt daarmee het risico op maculadegeneratie (MD) en cataract (staar). Dit zijn twee van de meest voorkomende oogziektes bij ouderen in Nederland. Voor zowel volwassenen als kinderen is het belangrijk om de ogen te beschermen met een goede skibril of zonnebril met honderd procent UV-filter.

© Nationale Zorggids