Normal_refaja_ziekenhuis_rutger_jan_youtube_2087

Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal willen toch een intensivecareafdeling houden, tenzij wet- en regelgeving dat onmogelijk maakt. Voorzitter Bas Eenhoorn van de Raad van Toezicht van Treant, de ziekenhuisgroep waaronder Bethesda en Refaja vallen, zegt dat in een mail aan het comité Actie voor Bethesda. Dat meldt RTV Drenthe.

Begin dit jaar werd juist duidelijk dat de ic-zorg geconcentreerd zou worden in het ziekenhuis in Emmen. Maar voorzitter Eenhoorn liet weten dat het de doelstelling is om de zorg op de drie locaties zoveel mogelijk in stand te houden en dat een intensive care op de drie locaties noodzakelijk is.

De vraag is nu of de regelgeving dat mogelijk maakt. Tot 1 april is er in Hoogeveen overdag een intensivist aanwezig, daarna namelijk niet meer. Stadskanaal heeft een intensive care gecombineerd met bewaking voor acute hartpatiënten. Niet alle ic-verpleegkundigen hebben een vereiste ic-aantekening.

Alle intensivisten zouden in de eerdere plannen in Emmen gaan werken en op afroep naar Hoogeveen en Stadskanaal gaan. In die ziekenhuizen zou een Special Care afdeling komen waar patiënten komen te liggen die meer zorg en bewaking nodig hebben dan op de verpleegafdeling mogelijk is. Treant neemt op 1 april een besluit.

© Nationale Zorggids