Normal_dossier_papier_mappen

Reumazorg Zuid-West Nederland (RZWN) en het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) hebben een conflict over het uitwisselen van patiëntendossiers. Het RZWN wil de gegevens van patiënten die vrijwillig van het ADRZ naar het reumacentrum over zijn gegaan. Het ADRZ wil alleen dossiers van reumapatiënten delen met het RZWN als patiënten hiervoor tekenen. Dit melden Omroep Zeeland en de Telegraaf. 

Op dinsdag verschijnen de beide partijen voor de rechter. RZWN heeft het ADRZ namelijk in een kort geding voor de rechter gedaagd. Het reumacentrum wil namelijk de dossiers van ruim 1700 patiënten hebben van het ADRZ. Tot nu toe heeft het ziekenhuis 200 dossiers opgestuurd; dit zijn de dossiers waarvan de patiënten getekend hebben voor gegevensuitwisseling. De reumatologen in het centrum moeten nu, door het ontbreken van de dossiers, aan de patiënten zelf vragen wat voor medicijnen ze slikken. Dit brengt risico's met zich mee, omdat veel van de patiënten oudere mensen zijn. ''Om een goede kwaliteit van zorg te waarborgen is het noodzakelijk te beschikken over de patiëntendossiers,” aldus reumatoloog Josien Veris. Het reumacentrum wil dus ook de dossier waarvoor niet getekend is. 
 
Het ADRZ weigert dit echter vooralsnog. Veris vermoedt dat het een vertragingstactiek van het ziekenhuis is. In het reumacentrum werken namelijk een aantal reumatologen die eerst bij het ADRZ werkten. De reumatologen hadden eerst het plan om zelfstandig binnen de muren van het ADRZ te blijven werken. Toen het ADRZ in september een uitkoopsom van 1,1 miljoen euro van de reumatologen eiste, besloten ze om los van het ziekenhuis verder te gaan: ze stappen over naar Reumazorg Zuid-West en namen ongeveer 1700 patiënten mee. 
 
© Nationale Zorggids