Logo_maastricht_umc

Een experiment van Universitair Medisch Centrum UMC+ in Maastricht toont aan dat een nieuwe immuuntherapie kankercellen effectief kan bestrijden. De onderzoekers schrijven dat 75 procent van de tumoren verdwijnt door de nieuwe therapie. Dit is ook van toepassing bij uitzaaiingen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Het experiment toont aan dat een combinatie van bestraling en een nieuwe immuuntherapie de kankercellen effectief kan bestrijden. Bij een uitzaaiing zijn de kankercellen onzichtbaar voor het eigen afweersysteem en daarom in veel gevallen dodelijk. De onderzoekers spreken van een ‘trucje’ waardoor het eigen afweersysteem wel sterk genoeg is. “De immuunreactie die al is opgewekt door de bestraling, wordt enorm versterkt na de gerichte immuuntherapie”, zegt onderzoeker Karen Zegers. De onderzoekers gaan de nieuwe methode nu uittesten bij een groep patiënten.

Immuuntherapie is een behandeling met medicijnen die een afweerreactie tegen kankercellen stimuleert. Deze medicijnen versterken het afweersysteem, zodat het de kankercellen beter kan doden.
 

© Nationale Zoggids