Normal_baarmoeder

Het VU medisch centrum (VUmc) organiseert zaterdag 7 maart in samenwerking met de Endometriose Stichting de Landelijke Endometriose Dag 2015. Endometriose is een chronische ontstekingsreactie door baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Gedurende de dag zijn er lezingen over de ziekte en kunnen onderzoekers hun nieuwste bevindingen delen met bezoekers. Dat meldt het VUmc. 

De chronische ziekte komt bij één op de acht vrouwen vanaf de vruchtbare leeftijd voor. De ontsteking resulteert in pijn, littekenvorming, orgaandysfunctie en vruchtbaarheidsproblemen. De vrouwen met deze ziekte hebben niet alleen pijnlijke menstruaties, maar ook darm- en blaasklachten en seksuele problemen. Genezing is niet mogelijk, maar de operatieve mogelijkheden worden wel steeds beter.

“Als behandelaars willen wij vrouwen goed voorlichten over alle aspecten van endometriose, zodat ze voor zichzelf de beste mogelijk zorg kunnen organiseren”, zegt Velja Meijatovic, gynaecoloog en hoofd van het Endometriosecentrum van VUmc. “Andersom willen wij ook leren van de behoeften en ideeën van deze vrouwen, hun partners, familie en vrienden zodat we ze in Nederland nog betere zorg kunnen aanbieden.”

Voor meer informatie over het programma van de Landelijke Endometriose Dag kunt u terecht op www.endometriose.nl van de Stichting Endometriose.