Normal_aderverkalking

Een nieuwe snelle camera in een katheter moet de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten verbeteren. De camera, ontwikkeld door onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam, maakt veel scherpere en snellere beelden dan de huidige camera’s waardoor adverkalking in de bloedvaten beter in beeld gebracht kunnen worden. Over twee tot drie jaar is het apparaat beschikbaar voor gebruik. Dat meldt de NOS. 

Tijdens operaties worden de opnamen van aderverkalking in bloedvaten verstoord door de hartslag van patiënten. Huidige camera’s maken tot 200 opnamen per seconde. Voordat er een compleet beeld is gevord verstrijken er ongeveer vijf hartslagen. De nieuwe camera maakt 500 opnamen per seconden, waardoor de beelden tussen twee hartslagen in al een compleet beeld vormen. Volgens onderzoekers is het de snelste camera ter wereld.

"Het aantal patiënten dat binnen een jaar weer geopereerd moet worden, kunnen we met deze techniek flink omlaag brengen", zegt hoogleraar Van der Steen. "Als we beter zicht hebben op het probleem zullen we bij minder mensen dan nu besluiten tot een openhartoperatie. Ik denk ook dat we wat vaker zullen beslissen om niets te doen."

Jaarlijks worden in Nederland 57.000 patiënten behandeld voor door aderverkalking verstopte vaten. Ongeveer 45.000 mensen ondergaan een katheteroperatie. Circa 5.400 patiënten komen binnen een jaar terug met hetzelfde probleem.

© Nationale Zorggids