Normal_woman-64443_640

De opkomst bij het bevolkingsonderzoek borstkanker onder allochtone en laaggeletterde vrouwen in Rotterdam en omgeving is van oudsher laag en daalt. Het taboe op borstkanker en een gebrek aan kennis over deze ziekte zijn belangrijke oorzaken. Verschillende organisaties hebben de handen ineen geslagen om hier iets aan te doen. Op vrijdag 27 maart starten zij met project Sarah. Dit meldt het Havenziekenhuis Rotterdam. 

In een wijkgerichte pilotaanpak met gezondheidsvoorlichters en voorlichtingsbijeen-komsten wordt de kennis over borstkanker(screening) verbeterd. De voorlichters hebben verschillende culturele achtergronden en veel kennis van de doelgroepen. Project Sarah richt zich vooral op allochtone en laaggeletterde vrouwen en vrouwen met een lage sociaal economische status. Ook het afstemmen van informatie op de beleving van borstkanker in andere culturen maakt deel uit van het project. 
 
Begin april start project Sarah in tien Rotterdamse wijken: Het Oude westen, Dijkzigt, Scheepvaartkwartier, Middelland, Tussendijken, Spangen, Feijenoord/ Noordereiland/ Kop van Zuid, Afrikaanderwijk/ Katendrecht, Kralingseveer en Prinsenland. Bij een geslaagde pilot zal deze communicatie aanpak vanaf 2016 in alle Rotterdamse wijken worden toegepast. Initiators van project Sarah zijn het Academisch Borstkankercentrum Erasmus MC – Havenziekenhuis en Bevolkingsonderzoek Zuid-West.
 
Op vrijdag 27 maart 2015 is er voor alle betrokkenen een minisymposium in het Havenziekenhuis in Rotterdam. Mevrouw Aboutaleb-Erahoutan, ambassadrice van het project, zal op die dag het officiële startsein van project Sarah geven. 
 
© Nationale Zorggids