Normal_vlees

Vegetariërs en mensen die geen vlees maar wel vis eten, hebben een veel kleinere kans om darmkanker te krijgen dan mensen die wel vlees eten. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van onderzoekers van de Loma Linda University, meldt RTL Nieuws. 

De onderzoekers vroegen 77.659 mensen van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten een vragenlijst in te vullen over hun eetpatroon. Deze christelijke groepering leven met de Bijbel als leidraad. Volgens de Adventisten mogen zij onder andere geen paarden- en varkensvlees eten. Veel van hen zijn sowieso al vegetariër. Daarnaast hebben de onderzoekers zeven jaar lang alle gevallen van darmkanker onder alle deelnemers in de gaten gehouden.

Volgens het onderzoek hebben vegetariërs 21 procent minder kans op darmkanker dan mensen die wel vlees eten. Mensen die geen vlees eten maar wel vis blijken zelfs 42 procent minder kans te hebben op darmkanker dan mensen die wel vlees eten. Deze conclusie zou aansluiten bij eerdere ontdekkingen dat omega 3-vetzuren in vis kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van darmkanker.

De onderzoekers willen benadrukken dat op basis van deze studie geen conclusies over de hele bevolking getrokken kunnen worden, omdat het onderzoek is uitgevoerd onder een bijzondere bevolkingsgroep. De levensstijl van de Advendisten wijkt namelijk af van die van de gemiddelde Amerikaan.

© Nationale Zorggids