Normal_luchtvervuiling

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat Nederlanders gemiddeld vier maanden minder lang leven door de uitstoot van stikstofdioxide door het verkeer. Volgens het RIVM gaat het om het grootste onderzoek dat ooit is uitgevoerd naar verbanden tussen sterfte en luchtvervuiling. Dat meldt de NOS.

Het RIVM registreerde in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de sterftedatum en sterfteoorzaak van zeven miljoen Nederlanders die gedurende vijf jaar op hetzelfde adres woonden. Voor stadsbewoners zijn de effecten van luchtvervuiling in het verkeer nog schadelijker; zij leven volgens het onderzoek 1,5 jaar korter. Hoeveel maanden of jaren plattelandsbewoners korter leven, is niet bekend.
 
Nederland is één van de meest vervuilde landen van Europa. Volgens het RIVM komt dit door de hoge bevolkingsdichtheid in Nederland. Eerder was al bekend dat Nederlanders gemiddeld negen maanden korter leven door fijnstof, maar door de stikstofdioxide komen daar nog eens gemiddeld vier maanden bij.
 
© Nationale Zorggids