Normal_logo_st._antonius_ziekenhuis

Nederlandse ziekenhuizen werken aan de invoering van een betere scanmethode om tumoren in de prostaat eerder zichtbaar te maken. Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein/Utrecht is het eerste ziekenhuis dat met de nieuwe radioactieve stof, die erg gevoelig blijkt te zijn voor tumorcellen van de prostaat, werkt. Dit meldt De Telegraaf

De nieuwe scan is er voor patiënten die al zijn behandelend voor prostaatkanker. Deze mensen hebben een verhoogde PSA-waarde. PSA is een eiwit in de prostaat en een verhoogde waarde kan duiden op prostaatkanker. Prostaatkanker wordt bij 10.000 tot 12.000 mannen per jaar vastgesteld. Bij 500 tot 600 mannen keert de ziekte terug. Ieder jaar overlijden 3.000 mannen aan prostaatkanker.

“Eerdere ontdekking van een terugkerend kankerproces in het allerprilste begin maakt een betere prognose mogelijk”, zegt nucleair geneeskundige Dr. Jules Lavalaye van het St. Antionius Ziekenhuis. “Met deze radioactieve stof, die wij in ons eigen 'hot lab’ aanmaken, zijn ook eventuele minuscule uitzaaiingen zichtbaar te maken via de pet-scan. De scanner geeft dan aan welke lymfeklieren of andere locaties in het lichaam actief zijn. Dat kan ertoe leiden dat je wel of niet besluit te opereren of anderszins te behandelen.”

© Nationale Zorggids