Normal_foto_longen

Longkankerpatiënten hebben meer baat bij een behandeling van immunotherapie naarmate de kankercellen meer DNA-fouten bevatten, zo blijkt uit een internationaal onderzoek. Immunotherapie, een nieuwe manier om kanker te behandelen, is gericht op het versterken van de natuurlijke afweerreactie van het lichaam. Dit meldt De Telegraaf.

Kanker wordt veroorzaakt door een opeenstapeling van fouten in het het genetisch materiaal, het DNA. Een van de nieuwste manier om kankercellen aan te pakken is immunotherapie. Deze therapie is gericht op het versterken van de natuurlijke afweerreactie van het lichaam. Twee onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis toonden op grond van een analyse van het DNA van één van de longkankerpatiënten aan, dat er een gerichte afweerreactie op een specifieke mutatie in de tumor op gang was gekomen door de immunotherapie. Onderzoekers van het Memorial Sloan Kettering Cancer Center uit New York bevestigden deze bevinding na analyse van het DNA-materiaal van een hele groep longkankerpatiënten.

De onderzoekers zagen dat de therapie effectief was bij 73 procent van de patiënten met een bovengemiddeld aantal mutaties (meer dan 200) in het DNA-materiaal. Daarentegen was de therapie bij patiënten met een lager aantal mutaties dan gemiddeld slechts in 13 procent van de gevallen effectief.

Patiënten die rokers waren, bleken ook meer baat bij de therapie te hebben. Rokers hebben vaak meer DNA-schade, dat verklaart waarom het middel beter aansloeg bij deze groep. Verder hing de effectiviteit samen met de aanwezigheid van beschadigingen in genen die normaal gesproken DNA-schade repareren. Naar verwachting zal immunotherapie in de komende jaren voor meer kankertypes ontwikkeld worden.

© Nationale Zorggids